top of page
  • archigradburgundy

SAVJETI ZA UČESTVOVANJE NA ARHITEKTONSKIM NATJECANJIMA

Autori: Hana Čičević i Daniel Abraham Gandica


Arhitektonski i dizajnerski natječaji su neodvojivi dio profesionalnog razvoja kako za studente arhitekture, tako i za stručnjake. Ova vrsta natjecanja ne nudi samo priliku za priznanje vašeg rada, već potiče kreativni razvoj. Mnogi mladi arhitekti ili budući arhitekti oklijevaju upustiti se u natjecanja zbog velikog obima posla u školi ili na poslu. Međutim, dizajn natjecanje pruža veliki dodak školskim/poslovnim projektima koji su obično ograničeni različitim očekivanjima i limitacijama. Arhitektonski natječaji potiču visoko kreativne i inovativne dizajne koji obično dolaze sa vrlo malo ograničenja, što vam omogućuje da zaista izrazite svoju kreativnost.


Arhitektonski natječaji ne nude samo financijske nagrade pobjednicima, već omogučuju i izlaganje vašeg rada u medijima te veliki resurs za izgradnju vašeg portfolija s radovima izvan školskih i radnih projekata. Stranice iz natjecanja uvijek će se istaknuti u vašem portfoliju jer pokazuju da vas zanima istraživanje i razvoj dizajna izvan onoga što od vas traži vaš poslodavac ili profesor. Svako natjecanje je problem koji se kreativno rješava, a ovaj članak će ponuditi savjete o najboljim praksama za pristup natjecanjima u dizajnu.


 

01 IZABERITE SAMI SVOJ TIM


Za većinu trenutnih online natjecanja, možete odabrati želite li sudjelovati kao pojedinac ili u timu. Iako se broj članova tima može znatno razlikovati ovisno o različitim zahtjevima natjecanja, korisno je da se prijavite zajedno s radnim ili školskim kolegom/kolegicom s kojim ste prethodno surađivali. Važno je mudro odabrati članove svog tima jer ćete morati duboko surađivati u svim fazama procesa tokom natjecanja. Vaš partner u natjecanju se ne bi trebao slijepo slagati s vama u svim aspektima projekta, već bi trebao unaprijediti način na koji razmišljate i dizajnirate. Vaši timski kolege trebaju donijeti spektar različitih vještina u vaš tim, što vam pruža veliku priliku da od njih učite i nadograđujete vlastite vještine tijekom procesa.



 

02 NADOGRADITE NA OSNOVI PRIJAŠNJIH RADOVA


Na prvi pogled, natječajni zadatak može izgledati zastrašujuće zbog mnogih zahtjeva. Ne dopustite da vas to odvrati od prijave na natjecanje jer već možda posjedujete dobru osnovu od koje možete započeti u nekim ranijim projektima koje ste već završili. To može biti koncept koji vas zaista zanima, strukturni sustav koji ste već istražili ili prostorni rasporedi koje ste razvili. To ne znači da biste trebali jednostavno copy/paste projekt koji ste već završili, već da možete koristiti njegove dijelove kao polazište i priliku za daljnji razvoj ideja za koje ste već zainteresirani. Na taj način možete početi razvijati svoj arhitektonski vokabular koji povezuje različite projekte koje ste stvorili tijekom svog školovanja i zaposlenja.



 

03 PITAJTE ZA SAVIJETE PRIJE NEGO ŠTO PREDATE RAD


Kao i u većini projekata koje ste radili u školi ili na poslu, od velike je važnosti dobiti 'feedback' o dizajnu s raznih strana. Na natjecanjima postoji mnogo različitih načina na koje možete dobiti konstruktivnu kritiku, tako što ćete podijeliti vaš rad s kolegama, izravno pristupiti profesoru ili jednostavno pokazati vaš rad rođacima i prijateljima. Konstruktivnu kritiku koju dobivate kako od arhitekata, tako i od ljudi izvan struke će vas iznenaditi i promijeniti način na koji gledate na svoj projekt. Važno je zatražiti kritiku tokom različitih faza projekta, a ne čekati do zadnjeg trenutka kad je rad već spreman da se preda. Kritiku koju dobijete s različitih strana neizmjerno će vam pomoći u procesu dizajniranja jer će vam pomoći da shvatite kakav utisak vaš projekt ostavlja na druge.


04 IZABERITE NATJECANJE KOJE VAS INTERESUJE


Arhitektonski natječaji predstavljaju ulaganje vašeg vremena i kreativne energije. Stoga biste trebali biti selektivni u odabiru natjecaanje te tražiti samo natjecanja koja vas zanimaju, pomažu u razvijanju vještina te poboljšavaju vaše sposobnosti projektovanja. Većina online arhitektonskih natječaja se lako pronalaze putem Google search-a, budući da postoji nekoliko web stranica koje nude pregled različitih natječaja koja se nude u tom trenutku. Stoga će vam biti od velike koristi ako provedte neko vrijeme prije prijave u čitanju uvjeta natječaja i razumijete na što se natječaji zaista usredotočuju. Odabirom natjecanja koja su u skladu s vašim interesima nećete samo stvarati bolje radove jer ste motiviraniji za dizajniranje, nego ćete također moći dalje razvijati svoje znanje i vještine u područjima koja će vam koristiti u budućnosti.



 

05 NE PLAŠITE SE EKSPERIMENTISANJA


U usporedbi s projektima koje radite na poslu, arhitektonski natječaji obično dolaze s relativno opuštenim ograničenjima i više su slični tipičnim fakultetskim projektima. Oni predstavljaju dobar način za vježbanje vaših dizajnerskih vještina u okruženju koje potiče potpunu kreativnost. Stoga biste trebali koristiti ova natjecanja kako biste eksperimentirali s idejama koje možda ne biste inače uzeli u obzir na poslu. To će vam omogućiti da prakticirate svoje vještine i stvorite radove koji su uzbudljivi i nekonvencionalni. Ako pogledate prethodna online natječaje, možete primijetiti da su pobjednički radovi obično jedinstveni u svom pristupu dizajnu i idu dalje od onoga što je traženo u natječajnom zadatku. Osim toga, iako natječaj može imati popis obaveznih crteža, više od traženog se visoko cijeni. Dodatni crteži će vam pružiti izvrsnu priliku da objasnite svoj rad i dalje eksperimentirate s jedinstvenim idejama koje želite razviti.






1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page