top of page
  • archigradburgundy

KORIŠTENJE UMJETNE INTELIGENCIJE U ARHITEKTONSKOM DIZAJNU

Autori: Daniel Abraham Gandica & Hana Čičević

Datum: 02/28/2023


Umjetna inteligencija više nije stvar znanstvene fantastike ili daleke budućnosti, već je postala integralni element mnogih industrija, uključujući arhitekturu. Nema sumnje da će uvođenje umjetne inteligencije dramatično utjecati na način na koji će arhitekti dizajnirati u budućnosti. Uz uvođenje user-friendlz text to image softvera kao što je Midjourney, alati umjetne inteligencije postaju sve dostupniji široj javnosti, uključujući mnoge mlade arhitekte i dizajnere koji prate najnovije tehnološke trendove. Sljedeći članak nudi savjete početnicima u korištenju Midjourney softvera o tome kako poboljšati proizvodnju slika za proizvodnju visokokvalitetnih slika koje mogu pomoći u procesu dizajniranja.


 

01 GLEDAJTE ŠTA DRUGI KORISNICI OBJAVLJUJU


Kao početnik u bilo kojem području, važno je provesti neko vrijeme upoznavajući se s radovima koje su drugi entuzijasti stvorili. Newbie chats daju vam izvrsnu priliku da pogledate što drugi ljudi rade i, što je još važnije, koje promptove koriste za stvaranje svoje umjetnosti. To će vam jako pomoći u razumijevanju kako oblikovati promptove koji su prilagođeni slikama koje želite stvoriti i koji ključni pojmovi mogu stvoriti atmosferu koja će poboljšati vaše slike.


Štoviše, možete naučiti mnogo toga gledajući slike na internetu koje su prethodni korisnici stvorili i tražili promptove koje su koristili. Već je bilo nekoliko arhitektonskih natjecanja koja su potaknula umjetnike i arhitekte da koriste softver umjetne inteligencije za stvaranje slika prilagođenih arhitektonskom dizajnu. Primjerice, na donjoj vezi možete pronaći popis pobjednika i pohvaljenih natjecatelja u natjecanju Arch Hive AI Architecture 2022:



 

02 EKSPERIMENTIŠITE SA VARIJACIJAMA


Proizvedene slike možda neće biti željeni konačni proizvod nakon prvog pokušaja s promptom. Budući da će bot proizvesti 4 povezane slike koje su ponekad dovoljno različite jedna od druge, moći ćete prilagoditi rezultat viziji koju imate tako da pitate bota da napravi varijacije vaše odabrane slike iz početne serije. Nakon toga, možete napraviti onoliko varijacija dok ne postignete konačni rezultat koji odgovara vašoj viziji.


Varijacije slike


 

03 KORISTITE RAZLIČITE ASPECT RATIOS


Nakon umetanja tekstovnog prompta, Midjourney bot će automatski proizvesti 4 kvadratne slike od kojih možete povećati veličinu ili stvoriti varijacije. Međutim, Midjourney vam omogućuje da stvorite slike prilagođene određenom omjeru, što je korisno ako želite stvoriti portret / landscape osnovu za svoj umjetnički rad. Umetanje određenog aspect ratia neće samo dodijeliti oblik konačnom radu, već će utjecati na to kako će AI prevesti vaš tekstualni poticaj u sliku. Stoga, korištenje naredbe za aspect ratio možete koristiti kao alat za dizajn koji vam daje više kontrole nad onim što će AI učiniti iz vašeg poticaja.


Na primjer, tri slike u nastavku stvorene su istim poticajem, pri čemu prva slika ne navodi nikakav poseban aspect ratio, druga navodi omjer 19:6, dok treća navodi omjer 6:19. Iako krajnji rezultati dijele sličnu osnovu, rezultati su različiti jer se AI prilagodio načinu na koji ćete gledati sliku.


Da biste uključili aspect ratio u svoj Midjourney prompt, sve što trebate je da dodate "--ar" praćeno željenim omjerom. Neki od najčešćih omjera uključuju 1:1 (korišten na Instagramu), 3:2, 16:9 i 4:3. Aspect ratio se odnosi na odnos širina : duljina slika.



Varijacije slike bez određenog askect ratiia


Varrijacije slike. ratio 19:6

Varijacije slike, ratio 6:19

 

04 KORIŠTENJE /BLEND KOMANDE


Midjourney nudi /blend naredbu koja vam omogućuje spajanje 2-5 slika u jednan rad. Ova funkcija nudi široku paletu mogućnosti jer spajanjem nekoliko slika možete dobiti brojne nove opcije i varijacije. /Blend naredba posebno je korisna u situacijama kada želite stvoriti visoko detaljnu sliku sastavljenu od mnogih propisanih komponenti. To može zahtijevati dug i detaljan prompt koji AI možda neće moći prevesti u sliku koju ste zamislili. U tom je slučaju vrlo učinkovito podijeliti složeni upit u nekoliko jednostavnijih koraka, posebno napraviti slike za svaki korak, a zatim ih jednostavno kombinirati koristeći opciju /blend. Iznenadit ćete se bogatstvom i kreativnošću rješenja koje će vam AI ponuditi.


Primjer u nastavku prikazuje kako je slika drveta spojena sa slikom matične ploče kako bi se stvorio visoko detaljni dizajn koji spaja prirodu i tehnologiju.



Slika /blend između slike matične ploče i drveta

 

05 SPECIFIČNOST PROMPT-A


U nekim situacijama, možda imate jasnu sliku za koju možete napisati vrlo specifičan prompt. U tom slučaju, Midjourney je sjajan pomoćni alat u prevođenju detaljnih tekstualnih uputa u slike, a što je detaljniji i precizniji prompt, to bolje. Međutim, u ranim fazama procesa razmišljanja, možda nećete imati potpunu sliku konačnog rezultata i trebate pomoć AI-a da sortirate mnoge ideje koje razmatrate. U tom slučaju, vrlo je korisno koristiti jednostavnije naloge za opisivanje osnovne ideje koju razmatrate i generirati niz procesnih slika.. Iznenadit ćete se slikama koje AI može proizvesti s vrlo jednostavnim nalogom jer će kreativnost ići u mnogim različitim smjerovima.


Na primjer, slike ispod su stvorene jednostavnom naredbom: / imagine the observatory of a building with solar sails embedded on a cliff.


Varijacije, prompt - imagine/ the observatory of a building with solar sails embedded on a cliff


5 views0 comments
bottom of page